Mi ez?

Egy naprakész, független online utazási magazin, blog, vagy valami hasonló. Ha van aktualitás, azzal foglalkozik, ha nincs, akkor csak utazgat a világban, szebbnél szebb helyeken. Válogat a nemzetközi anyagokból, az itthon megjelent irásokból, refletál rájuk, gyűjti azokat, és saját élményekről is beszámol.

Kattintós

Friss topikok

Lebarnulsz vagy besárgulsz? Avagy a nyaralás elrontója a HEPATITIS.

2007.09.16. 11:44 | Utazgató | 1 komment

Címkék: utazás betegség

 

Ez nem csupán egy költői kérdés, hanem felmerülő probléma lehet abban az esetben, ha hepatitis vírussal erősen vagy közepesen fertőzött mediterrán országba indulunk nyaralni. Cikkünkben erre a választásra próbálunk helyes irányvonalat mutatni, hiszen a sárgasággal járó hepatitis betegség megelőzhető védőoltással.

Lebarnulsz vagy besárgulsz?

A hepatitis fertőzés

 

A hepatitis A fertőzés komoly egészségügyi problémát jelent a megbetegedett embereknek. A betegség általában lázzal, sárgasággal, hasi panaszokkal és gyengeséggel jár. A rendkívül kellemetlen tüneteket tovább súlyosbítja az is, hogy a fertőzött páciens kórházba kerül egészen addig, amíg fertőzőképes és fel nem épül. A hepatitis A vírus rendkívül alattomos, hiszen igen hosszú, akár négy hetes is lehet a lappangási ideje, azaz ezalatt az idő alatt a beteg fertőző, a vírust továbbadja a vele érintkezőknek, miközben tünetek hiányában nem is tud  a betegségéről. A fertőző májgyulladás egyik legbiztosabb jele a sárgaság, amelyet mindenképpen érdemes elkerülni, kiküszöbölni.

A hepatitis "A" vírus veszélyei

A hepatitis A vírus sok helyen jelen lehet, sokféle módon fertőzheti meg  a gyanútlan utazókat. Egy-egy nem megfelelően átfőzött kagyló vagy tengeri finomság is hordozhatja, benne lehet a csapvízből készített jégkockában, a hepatitis A vírussal fertőzött talajból táplálkozó gyümölcsökben és zöldségekben, a csapvízzel készült fagylaltban. Mindenre egyetlen utazó sem tud figyelni. Ha inkább a barnaságot és a gondtalan nyaralást választanánk, akkor döntsünk a hepatitis védőoltások felvétele mellett, hiszen a teljes oltási sor felvételével akár évtizedekre is védettek lehetünk. Védettség esetén biztosak lehetünk abban, hogy a nyaralásról csak szép emlékeket és kellemes barna színt hozunk haza lappangó hepatitis vírus helyett.

A hepatitis "B" vírus következményei (májrák)

Hasonló tüneteket mutat a hepatitis B betegség is, ugyanakkor ez a vírus sokkal agresszívabb. A hepatitis B krónikus betegséggé alakulhat, amellyel bizony a megfertőzött embernek meg kell tanulnia együtt élni, hiszen nincs rá gyógymód. Tovább súlyosbítja a helyzetet az a tény, hogy a mintegy tíz százalékban krónikussá váló betegség májrák kialakulásához is vezethet. A dohányzás után a hepatitis B a vezető oki tényező a rákos megbetegedések kialakulásában.

A hepatitis "B" terjedése

A hepatitis B vírus vér és testváladékok átlal terjed. Nem elég, ha a nyaraláson arra figyelünk, hogy ne létesítsünk szexuális kapcsolatot idegenekkel, a hepatitis B vírust elkaphatjuk egy tetováló műhelyben, a fodrásznál vagy a pedikűrösnél, ahol fertőzött tárgyakat használnak és felsérthetik a bőrfelszínünket. Az idegenekkel közösen használt fésű, fogkefe használata is komoly rizikótényező. Mivel a nyaralás a szépségről és  a pihenésről szól, senkit nem szeretnénk elrémiszteni a fodrásztól vagy a pedikűröstől! A hepatitis B védőoltással megelőzhető abban az esetben, ha felvesszük az előírt oltási sorozatot, ezáltal hosszú évekre védetté válunk.

Teendők mediterrán nyaralás előtt

Miközben lefoglalod nyaralásod valamelyik mediterrán országba, készülj fel a lehetséges veszélyekre is! Ne legyen kérdés az, hogy lebarnulsz vagy besárgulsz! Egy hónappal a nyaralás előtt utastársaiddal együtt keresd fel háziorvosodat vagy a hozzád legközelebb lévő oltóközpontot, és kérj hepatitis A és B elleni védőoltásokat! És még valami! A mediterrán ország kifejezés alatt nem csak az afrikai országok értendők. Ha az ember úti célja Egyiptom, Jordánia, Marokkó vagy Tunézia, természetesnek veszi, hogy az előkészületeknél szükséges védőoltás is szóba kerül. Azonban tudnod kell, hogy a hepatitis nem csak az afrikai és távol keleti országok betegsége! Legyen az csak a szomszédos Horvátország, a Olaszország, Bulgária vagy Görögország, a hepatitis ezekben az országokban is jelen lehet! Te döntesz, lebarnulsz vagy besárgulsz.

Forrás: utazaselott.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://utazgato.blog.hu/api/trackback/id/tr94315884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

utazo 2008.01.25. 10:25:01

A HEPATITIS megelőzhető! Tájékozódj a következő oldalon: http://www.utazaselott.hu/betegseg.html
süti beállítások módosítása