Mi ez?

Egy naprakész, független online utazási magazin, blog, vagy valami hasonló. Ha van aktualitás, azzal foglalkozik, ha nincs, akkor csak utazgat a világban, szebbnél szebb helyeken. Válogat a nemzetközi anyagokból, az itthon megjelent irásokból, refletál rájuk, gyűjti azokat, és saját élményekről is beszámol.

Kattintós

Friss topikok

Nem lesz több magyar Lonely Planet

2007.12.07. 06:45 | Utazgató | Szólj hozzá!

Címkék: könyv görögország hátizsák balkán

Jövő év elejétől nem jelenik meg többé a Lonely Planet magyar mutációja, az ausztrál cég ugyanis több kisebb országból kivonul. - írja az Index.hu.

Nem lesz több magyar Lonely Planet

Sejteni lehetett, hogy miután októberben a BBC felvásárolta a Lonely Planet - a hátizsákos útikönyvkiadóból óriási médiavállalattá fejlődő ausztrál cég - háromnegyedét, történnek változások a vállalat körül. Azóta kiderült: a cég üzletpolitikájában beállt változásoknak a Lonely Planet magyar nyelvű kiadványai is áldozatául estek.

A Lonely Planet könyvek hazai kiadójának, a Park Kiadónak igazgatója, Rochlitz András az Index.hu-nak megerősítette, hogy még két könyvön kívül nem adnak ki több magyar nyelvű Lonely Planet útikönyvet. A görög szigeteket bemutató kötet mostanában jelenik meg, és jövő év elején kijön még egy, az a balkáni régióról szól.

Az ok egyszerű: a Lonely Planet kiadó úgy döntött, több kisebb országból kivonul. A magyar kiadó igazgatója a skandinávokról tudta, hogy őket is magára hagyta az ausztrál cég.

Rochlitz András nem volt boldog, hogy erről kellett beszélnie, hiszen négy-öt éves együttműködés után szűnt meg az ausztrál és a magyar kiadó munkakapcsolata. Elmondta, hogy nehéz volt velük, mert nem volt nagy gyakorlatuk a nemzetközi kooperációkban, eléggé bizalmatlanok is voltak, sokat kértek, ellenben nem volt bennük kellő empátia. „Ezek viszonylag drága kiadványok, és hiába népszerűek itthon is a Lonely Planet könyvek, nehéz ilyen pici piacra rentábilisan kihozni őket” – mondta el az amúgy sikeres könyvekről.

„A Park Kiadónál huszonhárom Lonely Planet jelent meg, és mindegyiket 2,5-3000 példányban nyomtuk ki, ezek vagy elfogytak, vagy el fognak fogyni. Ez egy stabil, de lassan forgó piac – mondta Rochlitz. – Itthon sokan tudják már, hogy ez egy jó márka, a kezdetekben csak egy nagyon szűk, mániákus réteget érdekelt, akik már akkoriban jártak Ázsiába.” Az igazgató szerint nemcsak nekik, hanem a gyűjtőknek is csalódás, ami történt.

A magyar kiadó vezetője nem tudott arról, hogy a kivonulásnak köze lehetett ahhoz, hogy a BBC nemrég megvásárolta a Lonely Planetet, de a felvásárlásról szóló hírekből kiderül, hogy inkább az angol és ausztrál piac felé akarnak jobban nyitni. Sajnos.

A bejegyzés trackback címe:

https://utazgato.blog.hu/api/trackback/id/tr75316012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása