Mi ez?

Egy naprakész, független online utazási magazin, blog, vagy valami hasonló. Ha van aktualitás, azzal foglalkozik, ha nincs, akkor csak utazgat a világban, szebbnél szebb helyeken. Válogat a nemzetközi anyagokból, az itthon megjelent irásokból, refletál rájuk, gyűjti azokat, és saját élményekről is beszámol.

Kattintós

Friss topikok

Milánóban nézelődni és vásárolni kell

2007.12.11. 10:18 | Utazgató | Szólj hozzá!

Címkék: olaszország fapados

A fapadosok Milánót is feltették a magyar városlátogatók térképére. A távolság mindössze 1 óra 15 perces repüléssel leküzdhető. A reptéri buszok a főpályaudvarra érkeznek, ami egyben a városi közlekedés egyik legnagyobb csomópontja. Milánóban tömegközlekedéssel minden megközelíthető: 3 metróvonal, 19 villamos és 4 troli, valamint 48 buszjárat hálózza be a Budapestnél kisebb területű metropolist.

Milánóban nézelődni és vásárolni kell

A belvároshoz közel drágábbak a szállodák, de mivel a központ könnyen megközelíthető, lehet választani a messzebb eső hoteleket is. (A legolcsóbb szállások szobánként 40 euró/éjszaka árnál kezdődnek, ehhez azonban a szerencse mellett tájékozottság is kell. Reggelivel két személynek a 60 euró/éjszaka még olcsónak számít.)

Milánót közel 2 millióan lakják, és azon túl, hogy a divat egyik fellegvára, az ország pénzügyi központja is. Más itáliai városokhoz képest kevesebb látnivalója van. Az első számú nevezetesség a Dóm: előtte a téren szenegáli árusok szerencsekarkötőt kínálgatnak. Itt érdemes megkóstolni a híres olasz kávét és fagyit - két kanál fagylalt ára (nagyobb, mint a hazai gombóc) 2,4 euró. A kávé és kapucsínó pedig 2-3 euróért kapható. Az éttermi kínálat természetesen a pizza és a tésztafélék köré csoportosul, és ha jól is szeretnénk lakni, minimum 10 eurót kell fizetnünk egy étkezésért.

Milánóban nézelődni és vásárolni kell

A Dómot reggel célszerű felkeresni, amikor még kevesebben vannak. A templom ingyenesen látogatható, miután egy kisebbfajta biztonsági ellenőrzésen átestünk. A kívülről szinte teljesen restaurált gótikus katedrális belülről is gyönyörű. Ám érdemes felmenni a tetejére is, a kőcsipkék közül szinte az egész város látszik. A gyalogos felkapaszkodás (250 lépcsőfokon!) ára 4 euró, de a kényelmesek a liftet is választhatják, 6 euróért.

Az őszi Milánó legnagyobb vonzereje a vásárlás, különösen a divatcikkekből lenyűgöző a választék. A Dóm tér bal oldalán található a 148 méter hosszú fedett bevásárlóutca, a Galéria (Galleria Vittorio Emanuele II), ahol a leghíresebb divattervezők üzletei sorakoznak. Vásárolni inkább a belvárostól távolabb eső és megfizethető Corso Buenos Aires-en érdemes. Ott egymást érik a kisebb-nagyobb ruházati, táska- ékszer- és cipőüzletek. Milánóban már tart a karácsonyi szezon.

A "kötelező" látnivalók végigjárása akár egy bevásárlónapba is beilleszthető. Ha végigmegyünk a Galérián, rögtön szembetaláljuk magunkat a híres Scala-val - a dalszínház kívülről nem igazán mutatós, de így is ez a világ leghíresebb operaháza. A Dóm és a Scala mellett a leghíresebb látványosság az Utolsó vacsora című Leonardo da Vinci-freskó, amely a Santa Maria della Grazia templom melletti kolostorban található, a szerzetesek egykori étkezőtermének falán. A belépést érdemes előre lefoglalni. Ügynökségen keresztül drágább: www.tickitaly.com, de lehet közvetlenül telefonon is: /media/image/200712/www.cenacolovinciano.it.

A Dómtól körülbelül 15 perc sétára található a Sforza család reneszánsz kastélya. Régen a várost védte, ma múzeumok vannak benne. Mögötte kellemes felüdülést kínál a város legszebb parkja, a Parco Sempione, melynek túloldalán magasodik az Arco della Pace diadalív (eredetileg Napóleon olasz hadjáratának dicsőítésére építették, mégis a Béke alakja látható rajta, mivel a befejezése előtt a császárság megbukott).

Milánóban nézelődni és vásárolni kell

Ha valaki egy kicsit is szereti a focit, semmiképpen se hagyja ki a Milán és az Inter "szentélyét", a Guiseppe Meazza (ismertebb nevén San Siro) stadiont. A hatalmas, többszintes épület lenyűgöző látvány.

A Budapest-Milánó (Bergamo) útvonalon jelenleg a Wizzair közlekedik. A repülő Bergamóba érkezik, ami 50 kilométerre, azaz alig egyórányira van Milánótól. A buszok napszaktól függően 30-60 percenként indulnak, a retúrjegy 15,8 euró. A városi tömegközlekedésben a 24 órás jegyért 3 eurót, a 48 órásért 5,5 eurót kell fizetni (a vonaljegy 1 euró), ezek korlátlan utazásra jogosítanak. A jegyeket az újságárusoknál, az állomásokon és az aluljárókban meg a megállókban felállított automatáknál is be lehet szerezni.

Forrás: nol

A bejegyzés trackback címe:

https://utazgato.blog.hu/api/trackback/id/tr46316013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása