Mi ez?

Egy naprakész, független online utazási magazin, blog, vagy valami hasonló. Ha van aktualitás, azzal foglalkozik, ha nincs, akkor csak utazgat a világban, szebbnél szebb helyeken. Válogat a nemzetközi anyagokból, az itthon megjelent irásokból, refletál rájuk, gyűjti azokat, és saját élményekről is beszámol.

Kattintós

Friss topikok

Világ hét természeti csodája - globális szavazás

2007.12.27. 11:04 | Utazgató | Szólj hozzá!

Címkék: ausztrália sziget egyiptom india természet csoda

A világ hét épített csodája után, itt az újabb kihívás: a hét természeti csoda.

Az arizonai Grand Canyon, a Fuji-hegy, vagy az Amazonas esőerdei csak néhány azon természeti látnivalók közül, amelyek jó eséllyel pályáznak a "Világ hét természeti csodája" kitüntető címre. Az épített örökségekről döntő szavazáshoz hasonlóan több száz pályázó közül választhatják ki a Föld lakói a legjobb hetet.

Világ hét természeti csodája - globális szavazás

A várhatóan több millió szavazó részvételével zajló végső szavazás 2009 januárjában kezdődik majd, addig a szervezők az összegyűlt lehetséges jelölteket - mintegy 300 természeti látnivalót hat kontinensen - tovább szűkítik. A szavazók nemcsak az interneten nyilváníthatnak véleményt, de telefonon, vagy sms-ben is beküldhetik szavazataikat - derül ki a szavazást szervező New7Wonders alapítvány tájékoztatójából.

A szervezők az idén végződött, hatalmas érdeklődéssel kísért, a világ hét épített csodájáról döntő szavazás sikerén felbuzdulva kezdtek a természeti látnivalókról szóló szavazás szervezésébe. A világ hét új csodája közé az idei szavazáson többek közt az indiai Taj Mahal, a Kínai Nagy Fal, vagy a római Colosseum került be. A júliusban végződő voksoláson több mint százmillió szavazó vett részt világszerte. A nyertes építmények közé került a perui Machu Picchu, a riói Megváltó Krisztus szobor, Petra sziklavárosa és a mexikói Chichen Itza piramis.

A szavazások fő szervezője, Bernard Weber az AP hírügynökségnek elmondta, hogy a világ hét természeti csodájának kiválasztásával ezen látnivalók fokozott védelmére kívánja felhívni az emberek figyelmét.

A korábbi szavazáshoz hasonlóan ez is várhatóan több évig tart majd. A több lépcsőből álló folyamat idén júliusban kezdődött, amikor a szervezők arra kérték a szavazókat, hogy tegyenek javaslatokat a pályázó természeti értékekre. Az alapítvány honlapján megtalálhatók az eddig beérkezett javaslatok földrészekre lebontva.

Azok, akik szeretnének ajánlani egy helyszínt, a honlapon ki kell tölteniük egy űrlapot, amelyen meg kell jelölniük a területért felelő hatóságot, vagy ha például egy nemzeti park területén található a látnivaló, akkor a park elérhetőségét. Ezután a szervezők felveszik a kapcsolatot az adott hatósággal, hogy egy bizottság felállításával hivatalosan is működjön együtt a kezdeményezéssel.

Amint egy ilyen bizottság felállt az adott helyszín képviseletében, a szavazók - egyelőre kizárólag az interneten - letehetik voksukat a helyszín mellett. A szavazás ezen része 2008 végéig tart majd, s ekkor dől el, hogy melyik az a 77 természeti kincs, amelyre a legtöbb szavazat érkezett. A 77 jelölt közül egy szakértőkből álló testület választja majd ki a 21 döntőst. Az érdeklődők ezt követően szavazhatnak a hét legjobbra, az interneten, telefonon, vagy sms-ben. A hét győztest előreláthatólag 2010 végén hozzák nyilvánosságra a szervezők.

Az alapítvány szerint a verseny sokkal inkább egy népszerűsítő kampány, mintsem tudományos értékű felmérés. A svájci központú szervezetben 20 munkatárs dolgozik és műsorszórási jogokból származó bevételekből finanszírozzák.

A már eddig beérkezett jelöltek és így a lehetséges nyertesek között van többek közt a Mount Everest, a Moher-i sziklák Írországban, A Bajkál-tó, a Galápagos-szigetek, A Sínai-hegy Egyiptomban, A vietnámi Ha Long-öböl, a Serengeti Nemzeti Park Tanzániában, vagy az ausztráliai Ayers Szikla. Szakértők szerint Magyarországról a Hortobágynak lehet jó esélye arra, hogy bekerüljön a döntős pályázók közé.

A bejegyzés trackback címe:

https://utazgato.blog.hu/api/trackback/id/tr6316022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása