Mi ez?

Egy naprakész, független online utazási magazin, blog, vagy valami hasonló. Ha van aktualitás, azzal foglalkozik, ha nincs, akkor csak utazgat a világban, szebbnél szebb helyeken. Válogat a nemzetközi anyagokból, az itthon megjelent irásokból, refletál rájuk, gyűjti azokat, és saját élményekről is beszámol.

Kattintós

Friss topikok

Mennyibe fájhat egy síbaleset külföldön?

2008.01.07. 09:43 | Utazgató | Szólj hozzá!

Címkék: utazás eu biztosítás síelés

Bár a sürgős ellátásra szoruló polgárokat minden EU-országban úgy kezelik, mint saját biztosítottjaikat, ez nem jelenti azt, hogy egy-egy orvosi ellátás mindenhol ingyenes lenne. Vizitdíj szinte mindenhol van, emellett nagyon sok helyen az ellátás költségét a betegnek meg kell előlegeznie, és azt utólag téríti vissza az OEP. A szakértők azt tanácsolják, kössünk üzleti biztosítást is, ha veszélyesnek ígérkezik az utazás, például síelni indulunk.

Mennyibe fájhat egy síbaleset külföldön?

Itt a síszezon, így vélhetően az átlagosnál több európai egészségbiztosítási kártyát váltanak majd ki a vakációzók a megyei egészségbiztosítási pénztárak ügyfélszolgálatain. Ezzel vehetők igénybe külföldön a sürgős esetekben szükséges egészségügyi beavatkozások (törések, vakbélgyulladás, hirtelen rosszullét, láz stb.) a magyar társadalombiztosító kontójára.

A sürgős ellátásra szoruló polgárokat minden EU-országban úgy kezelik, mint saját biztosítottjaikat. A tagállamokban azonban a különféle egészségügyi beavatkozásokért kisebb-nagyobb összegű önrészt is kell fizetni, ennek mértéke országonként öt és száz euró között van, nálunk 300 forint. Belgiumban, Luxemburgban, Francia- és Finnországban az ellátás költségét a betegnek meg kell előlegeznie, amelyet idehaza utólag térít vissza számára az OEP. A tagállamok biztosítói félévente számolnak el egymással.

Kössünk üzleti biztosítást is

A tervezhető műtétekre és egyéb, „extra” ellátásokra nem jogosít az EU-kártya. Ezért – és az önrészfizetés miatt is – ajánlott üzleti biztosítást is kötni – mondta a Világgazdaságnak Molnár Barbara, az OEP szóvivője.

A tb szerint zökkenőmentesen működik az EU tagállamaiban egymás biztosítottjainak egészségügyi ellátása. Tavaly például közel 2500 sürgős ellátásra szoruló magyar beteget gyógyítottak külföldön, s több mint 12 ezer uniós polgárt láttak el a hazai egészségügyi intézményekben. A magyarok uniós országokban való gyógykezeléséért 413 milliót fizetett ki a tb, a külföldiek itthoni ellátásáért pedig 158,2 milliót utaltak át a számlájára. Az összegek közötti különbség oka a beavatkozások súlyosságától és az egyes országok társadalombiztosítása által fizetett gyógyítási díjtételek öszszegétől függ, ez utóbbi nálunk igen alacsony.

Mennyibe fájhat egy síbaleset külföldön?

Egyébként 2005 novemberében szűnt meg az uniós csatlakozás óta használt E–111-es nyomtatvány, a külföldre utazó magyarok azóta EU-kártyát kapnak az OEP-től. Ez a plasztiklap legfeljebb egy évig vagy a biztosítotti jogviszony fennmaradásáig érvényes. Molnár Barbara felhívta a figyelmet: a kártya ellenében kizárólag az adott ország társadalombiztosítójával szerződött szolgáltatók és szolgáltatások vehetők igénybe, s mihelyt szállítható állapotba kerül a beteg, haza kell jönnie. Azoknak, akik itthon további kórházi ellátásra szorulnak, a hazaszállítás költségeit is állja az OEP, ám a gyógyultak a saját költségükre utazhatnak haza.

És mi van Svájcban?

Közel két éve egészségbiztosítási kártyával vehetik igénybe az orvosilag szükséges gyógyítói szolgáltatásokat a Svájcban tartózkodó magyar biztosítottak. A járóbeteg-szakellátás költségét ki kell fizetniük, a kártya felmutatása a csökkentett díjra jogosít.

A biztosítottak a pénzt utólag, az illetékes svájci biztosítótól vagy a hazatérést követően a megyei pénztáraktól kapják vissza. A fekvőbeteg-ellátásra szorulók a kártyával a svájci tartózkodási hely szerinti kanton közkórházát – önrész fizetése mellett – vehetik igénybe. Harmincnapos időszakonként fix összegű önrészt kell fizetni. Ez a 18 évnél fiatalabbaknál 33 svájci frank, az ennél idősebbeknél 92.

Hurrá.

A bejegyzés trackback címe:

https://utazgato.blog.hu/api/trackback/id/tr75316026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása