Mi ez?

Egy naprakész, független online utazási magazin, blog, vagy valami hasonló. Ha van aktualitás, azzal foglalkozik, ha nincs, akkor csak utazgat a világban, szebbnél szebb helyeken. Válogat a nemzetközi anyagokból, az itthon megjelent irásokból, refletál rájuk, gyűjti azokat, és saját élményekről is beszámol.

Kattintós

Friss topikok

Budapest - Bamako: Azért nem sétagalopp

2008.01.15. 06:11 | Utazgató | Szólj hozzá!

Címkék: afrika budapest belföld rally mali

A Budapest-Bamako egy közös jótékonysági túra és verseny Budapestől Bamakoig. A Budapest-Bamako azoknak szól, akik már álmodtak a Dakarról, Afrikáról, közös kalandozásról extrém körülmények között. A túra egy "minimál aszisztenciás" esemény, ami azt jelenti, hogy baj esetén mindenki csak saját magára számíthat. Verseny, túra és autóstop kategóriában lehet indulni. Sok helyen hallani, hogy ez a futam nem is említhető egy lapon a Párizs-Dakar rallyval, hiszen ez nem verseny, hanem túra. Noss, önmagában ez sem igaz már, hiszen több kategóriában is lehet indulni: túra vagy verseny.

Budapest - Bamako: Azért nem sétagalopp

A túra kategóriában nincsenek se szabályok, se időmérés, se feladatok, se eredményhírdetés. A cél a kaland, a kihívás és az, hogy jól érezd magad. Versenykategóriában szigorúbb szabályoknak és pontozásnak vannak kitéve a résztvevők. A rallyról összeségében elmondható, hogy a futam nem egy könnyed hétvégi autózás a Dunakanyarban. Kemény, embertpróbáló erőfeszítés, amely komoly veszélyekkel is járhat.

Na de hol van Bamako?

Bamako Mali fővárosa és egyben legnagyobb városa. Mali 65%-a sivatagos terület, az ország északi része a Szaharában fekszik. Tengerpartja nincs; északon Algéria, keleten Niger, délen Burkina Faso és Elefántcsontpart, délnyugaton Guinea, nyugaton Szenegál és Mauritánia határolja. Az országot földrajzilag 3 részre lehet osztani: Szahara, Száhel-övezet, Szudán. Északon az algériai Ahaggar-masszívum határolja. Ez egy 1000 méter magas hegyrendszer. A déli és középső területeket Niger folyó öntözi. Ségou és Timbuktu között a Niger egy folyamdeltát hoz létre, a Massinát. Délkeleten a Guineai-küszöb peremhegységei húzódnak, az ország legmagasabb csúcsával, ami épp csak magasabb mint a mi Kékes-tetőnk. (Hombori Tondo, 1155 m).

Budapest - Bamako: Azért nem sétagalopp

Mali a vizilovak országa, az aranybányákkal övezett Kayes város környékén int búcsút a sivatagnak. A szinte ősközösségi formában élő törzsi falvakkal szegélyezett földutakon lehet eljutni Mali fővárosába, Bamakoba. A fővárost a Niger folyó szeli ketté és itt található az ország közigazgatási, politikai, gazdasági és közlekedési központja is. Mali Köztársaság Nyugat-Afrika legnagyobb és leggazdagabb történelmi és kulturális örökségével büszkélkedő állama. Az ország hivatalos nyelve a francia, de közel 50 élő nyelvet beszélnek még, mint a tuareget, vagy az arabot. A lakosság döntő hányada muszlim, elenyésző a keresztény közösségek száma.

Videó a tavalyi Bamako Rallyról:

Maliban található Timbuktu, az iszlám egyik szent városa, az idegenlégió legendás bázisa, amely Rejtő Jenő közvetítésével a magyar olvasók számára is ismerősnek hangzik. A hajdani fényes időkről él még a történet, miszerint Mansa Musa mali uralkodó (1312-1337) egy alkalommal több ezres kíséretével zarándokolt Mekkába és ott annyi aranyat osztott szét a népnek, hogy leesett a nemesfém ára, ami csak tíz év múltán érte el a korábbi szintet. Micsoda gazdagság lehetett!

Mali népei ragaszkodnak a tradícióikhoz

Minden Afrikát bemutató könyvben szerepelnek Mali sárból és rózsaszín homokkőből épített házai és mecsetei, vagy a sziklafalba vájt falvak és gabonaraktárak. A jelenkorban vonzerőt jelenthet Mali sajátos domborzata, népművészete. Megannyi csoda és történelmi-kulturális örökség vár az utazóra. A világnak ezt a pontját a turisták mégis ritkán látogatják.

Az egyéni utazás csak konvojban ajánlott, de este az is veszélyesnek minősíthető, valamint a főútvonalakról nem tanácsos letérni!

Bővebben angolul itt lehet olvasni Mali, és Bamakó kulturájáról!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://utazgato.blog.hu/api/trackback/id/tr41316031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása