Mi ez?

Egy naprakész, független online utazási magazin, blog, vagy valami hasonló. Ha van aktualitás, azzal foglalkozik, ha nincs, akkor csak utazgat a világban, szebbnél szebb helyeken. Válogat a nemzetközi anyagokból, az itthon megjelent irásokból, refletál rájuk, gyűjti azokat, és saját élményekről is beszámol.

Kattintós

Friss topikok

A síelés szabályai

2008.01.29. 06:13 | Utazgató | Szólj hozzá!

Címkék: síelés

Azért még javában benne vagyunk úgy 2 hónapig a síszezonba, hátha jól jön a ficamok elkerülése végett egy kis összeállítás a síelés szabályairól.
A síelők egyre népesebb tábora és a felgyorsult életritmus elengedhetetlenné teszi egyfajta síkultúra kialakítását. Ezt szabályok, tiltások és a viselkedésre vonatkozó előírások hivatottak meghatározni.

A síelés szabályai

Vannak helyek, ahol pénzbírság szabható ki arra, aki nem a helyi törvények szerint viselkedik a sípályán. Például Bajorországban a tartományi büntetőkönyv 24 paragrafusa szerint büntetendő aki lezárt pályán síel, illetve durva vagy figyelmetlen magatartásával másokat veszélyeztet vagy cserbenhagyásos balesetet okoz.

Egyesek személyes szabadságuk korlátozásaként fogják fel a tiltásokat, arra hivatkozva, hogy mindenkinek a saját megítélésére kell bízni, hogy hol milyen veszélynek teszik ki magát. Az így gondolkodók azonban nincsenek tisztában azzal, hogy aki például lezárt pályán síel, az könnyen lavinát okozhat, ami másokat is veszélybe sodorhat.

A Nemzetközi Síszövetség (FIS, Federation International de Ski) 1967-ben megalkotta az elővigyázatossági szabályokat, melyeket célszerű minden lesíklónak ismerni és betartani:

  1. A síelő úgy mozogjon, hogy másokat ne veszélyeztessen.
  2. A sebességét és síelésmódját tudásához, a terep-, hó- és időjárási viszonyokhoz, valamint a forgalomhoz igazítsa.
  3. A hátulról jövő síelő úgy válassza meg nyomvonalát, hogy az előtte haladót ne veszélyeztesse.
  4. Előzhetünk fentről vagy lentről, jobbról vagy balról, de csak akkora távtartással,hogy a megelőzött síelőnek elegendő mozgástere maradjon.
  5. A lejtőn elinduló vagy esés után újra elinduló síelő bizonyosodjon meg arról, hogy elindulása nem jelent veszélyt magának vagy másoknak.
  6. A síelő lehetőleg ne álljon meg a pálya beláthatatlan pontjain, egy esetleges esés után pedig a lehető leggyorsabban hagyja el a veszélyes területet.
  7. Az emelkedőn felfelé vagy gyalog lefelé haladó síelő csak a pálya szélét használhatja.
  8. A síelő tartsa be a pályajelöléseket és az egyéb jelzéseket.
  9. Baleset esetén a síelőnek kötelessége segítséget nyújtani.
  10. Akár szemtanúja, akár részese a balesetnek, akár felelőssé tehető, akár nem, a síelő köteles személyi adatait felszólításra rendelkezésre bocsátani.
Persze ez csak egy checklista, biztos még 10 másikat is fel lehetne sorolni, de ha van valakinek még tapasztalata, vagy ötlete az elővigyázatosságra, írja meg lent, hozzászólás formájában!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://utazgato.blog.hu/api/trackback/id/tr45316037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása