Mi ez?

Egy naprakész, független online utazási magazin, blog, vagy valami hasonló. Ha van aktualitás, azzal foglalkozik, ha nincs, akkor csak utazgat a világban, szebbnél szebb helyeken. Válogat a nemzetközi anyagokból, az itthon megjelent irásokból, refletál rájuk, gyűjti azokat, és saját élményekről is beszámol.

Kattintós

Friss topikok

7000 éves várost találtak

2008.02.04. 09:00 | Utazgató | Szólj hozzá!

Címkék: egyiptom

Hétezer éves város romjaira bukkantak Egyiptomban, a Fajjúm-oázisban amerikai régészek.

Zahi Havasz, az Egyiptom ókori műkincseit felügyelő legfelsőbb tanács vezetője szerint a terület elektromágneses vizsgálata mutatta ki a falak és az utak hálózatát.

A település szerkezete hasonlatos a görög-római korban épült városokéhoz. Mint Egyiptom "főrégésze" rámutatott, a város, amelynek nagy részét még homok fedi, a neolitikumban, Kr. e. 5200 és 4500 között épült.

Az eddig előkerült falmaradványok és a házak égetett agyagból épültek, vagy mészkőborításúak. A régészek nagyszámú agyagedényre, valamint kemencék és terményraktárak alapjaira bukkantak.

Ahmed Abdel Alim, a helyi régészeti felügyelő szerint a Fajjúm-tó mintegy hét kilométernyire van a romoktól, ám hétezer éve, amikor a város még lakott volt, a település feltehetően a víz partján állt.

A bejegyzés trackback címe:

https://utazgato.blog.hu/api/trackback/id/tr75320592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása