Mi ez?

Egy naprakész, független online utazási magazin, blog, vagy valami hasonló. Ha van aktualitás, azzal foglalkozik, ha nincs, akkor csak utazgat a világban, szebbnél szebb helyeken. Válogat a nemzetközi anyagokból, az itthon megjelent irásokból, refletál rájuk, gyűjti azokat, és saját élményekről is beszámol.

Kattintós

Friss topikok

Hosszú hétvége Párizsban

2007.09.15. 19:28 | Utazgató | Szólj hozzá!

Címkék: franciaország hosszú hétvége

Franciaország fővárosa a szerelem városa. A divat fővárosa. A festők, írók és filmesek fővárosa. A konyhaművészet fővárosa. Egy szokványos helynek mindig egy lépéssel a világ többi része előtt kell járnia, hogy ezek közül a klisék közül akár csak egyet is valamelyest igazságosan ítéljen meg Párizsnak azonban csupán a leírásával oldalakat lehetne megtölteni.

Párizs

Ezért az ember már az első látogatást megelőzően is úgy érzi, mintha ismerné Párizst, hiszen Toulouse-Lautrec képeiről ismeri a Moulin Rouge-t, számtalan filmben látta az Eiffel-tornyot, Simone de Beauvoir könyveiből megismerhette a Saint-Germaint. S habár a festői régi csarnokok már régen eltűntek, a Rue de Rivoli pedig belefullad a forgalmi dugókba, és egész Franciaországban közmondásos a fővárosiak arroganciája tudat alatt mindenki a maga eszményképét keresi Párizsban, lett légyen az a divat városa vagy a híres konyháé, a művészeteké vagy a szerelemé. Így mosódik össze egyetlen séta alatt spontán módon a fantázia és a realitás. Ez adja meg a vonzerejét napjainkban egy párizsi tartózkodásnak.

 

Párizs ma is a világ egyik legromantikusabb városa. A kultúra és a divat terén talán legtöbbet kínálja a világon. Csuroghat a nyálunk a kirakatok étel-, csokoládé- és divatcikkkínálata láttán. Az éttermeket és kávézókat olyan nép fiai töltik állandóan meg, akik számára az étkezés komoly és fontos dolgok. A világon bármire elkölthetjük pénzünket itt, a legdivatosabb kosztümöktől az ínyencfalatokig, Párizs megéri a pénzét. A belváros egészen kicsi, a fontosabb helyek egymástól sétányi távolságra vannak. A főbb látnivalókat, az Eiffel-tornyot, az Arc de Triomphe-ot és a Notre-Dame-ot, a Pompidou-központot, a Louvre-t és az új Musée d'Orsayt szinte el sem téveszthetjük. Ha hosszú hétvégére készülünk Párizsban, inkább érkezünk már csütörtök este, ha tehetjük, semmint hétfő legyen a többletnap, mivel több múzeum és üzlet zárva tart a hét elején.

És azt se feledjük, hogy sok múzeumi belépő olcsóbb vagy éppen ingyenes vasárnap. A különös Georges Pompidou Központ, más néven Beaubourg ad otthont a Musée National d'Art Moderne-nek és időszakos kiállításoknak. A "kifordított" megjelenést Richard Rogers tervezte. Sokan megütköztek rajta, de a tömegeket vonzza. Az élet derűsebb oldalát tekintve, Párizs nem alszik el éjfélkor. A sörözők hajnalig nyitva tartanak; táncolhatunk, kabarét látogathatunk, vagy füstös pincében dzsesszt hallgathatunk, amíg a szemeteskocsik meg nem törik a hajnali utcák csöndjét.

Utazás és szállás Párizsban

 

Mivel a SkyEurope kivonult Magyarországról, a francia fővárosba (A MALÉV menetrend szerinti drága járatait leszámítva) a Wizz Air járataival juthatunk el. A Wizz Air által kínált repülőjegy kb. 38,000 forintba kerül, bár ha valaki figyeli, ennél jóval kedvezőbb árat is ki lehet fogni. Például, ha valaki 2007. szeptemberében keresgél repülőjegyet egy 2008. január-februári dátumra, 33.000 Ft-ból is megúszható az út 2 főre, összesen, minden adóval együtt, a reptéri transzferért pedig oda-vissza összesen 26 eurót kell fizetnünk, mivel a repülőgépek a Párizstól 80 kilométerre fekvő Beauvais repülőterén szállnak le. 

Ha akartuk volna, egész olcsón, 180-200 euróért foglalhattunk volna két csillagos szállodai szobát a három éjszakára, néhány kilométerre a központtól. Aki még ennél is olcsóbbat szeretne, annak a különböző hostelek ajánlhatóak, ugyanis már 130-140 euróért lehet találni saját zuhanyzóval rendelkező szobát, igaz a reggeliért külön kell fizetni.

Hasznos lehet: 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://utazgato.blog.hu/api/trackback/id/tr56315882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása