Mi ez?

Egy naprakész, független online utazási magazin, blog, vagy valami hasonló. Ha van aktualitás, azzal foglalkozik, ha nincs, akkor csak utazgat a világban, szebbnél szebb helyeken. Válogat a nemzetközi anyagokból, az itthon megjelent irásokból, refletál rájuk, gyűjti azokat, és saját élményekről is beszámol.

Kattintós

Friss topikok

Becsapós irodák is vannak

2007.10.10. 08:46 | Utazgató | Szólj hozzá!

Címkék: utazási iroda

Az 1200 bejegyzett utazási iroda közül idén 34 működését kellett betiltani, további 24 vállalkozás ügye még nem zárult le, tudatta lapunkkal Neményi László, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) főigazgató-helyettese. Annak, aki pénzét ezeknél költötte el, ez csekély vigasz. A szakemberek tanácsa: tessék megelőzésül tájékozódni a választott utazási irodáról!

Becsapós irodák is vannak

Az első telefon vagy e-mail vezessen az engedélyezési hivatal ügyfélszolgálatához, ahol megmondják, legálisan működik-e a választott cég. Ugyanez némi türelemmel a hivatal honlapjáról is kideríthető. Igaz, működési engedélyének számát a legtöbb iroda közzéteszi programfüzetében, megjeleníti az utazási szerződésének nyomtatványán és honlapján is, de nem biztos, hogy mindenhonnan azonnal el is távolítja akkor, ha a hivatal az engedélyt netán visszavonta.

Ezután következhet a MUISZ, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége. Honlapjáról könynyen megtudható, tagja-e a szervezetnek a kérdéses iroda. A tagság már-már garancia arra, hogy korrekt céggel állunk szemben - állítja Simon András, a szövetség szóvivője. Lehet érdeklődni irodánk biztosítójánál arról, valóban letette-e a kauciót, és az IATA (Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség) irodájában arról, hogy a szövetség ügynökeként árusítja-e a repülőjegyeket. Simon András állítja: az utasok túlnyomó többsége nem tudja, melyik irodával írt alá utazási szerződést. A többség csak annak a cégnek a nevét jegyzi meg, amelyiknek az üzlethelyiségében megfordult. Nem tudja, hogy az irodák többsége csupán viszonteladó; egy vagy több utazásszervező portékáit árusítja. Ugyan utazásközvetítő irodájában fizet be az útra, de akkor is az utazásszervezővel kötött szerződést.

Az engedélyezési hivatal honlapja http://mkeh.gov.hu, ügyfélszolgálata a mkeh@mkeh.hu címen, illetve a 06-1-33-67-439-es budapesti telefonon érhető el.

A MUISZ honlapja: www.muisz.com

Aki nagy hibát követ el, nagy visszhangot kap 

Bella ToursLegutóbb, szeptember elején  mintegy nyolcvan utas nem tudott elutazni Görögországba, mivel a Bella Tours utazási iroda az utazás előtt, a repülőtéren arról értesítette őket, hogy csődbe ment.

 Az utazási iroda Kréta és Kos szigetére szervezett utazást, ehhez két charter járatot foglalt le. A MTI helyszínen lévő tudósítója szerint repülőtéren hétfőn este 45-50-en várakoztak arra, hogy megoldódjon a helyzet.
Németh Krisztina, a Malév kommunikációs igazgatója elmondta: a Bella Tours nem fizette ki a Malévnek annak a chartergépnek a bérleti díját, amivel utasai Krétára utaztak volna, a hoppon maradt utasok azonban csak az utolsó pillanatban értesültek az utazás meghiúsulásáról.

A chartergépet két utazási iroda bérelte a Malévtől. A másik utazási iroda pontosan fizetett, a Bella Tours azonban sem az indulás előtt egy héttel lejáró határidőig, sem azt követően nem utalta át a pénzt. A kommunikációs igazgató hozzátette: a  Malév felajánlotta, hogy az indulás előtt másfél óráig várja a pénzt az utazási irodától.  Mivel azonban ezt nem kapták meg, Németh Krisztina szerint felelőtlenség lett volna az utasok kiszállítása Görögországba.

Haraszti Jenő, a Krétára tartó csoport tagja az MTI-nek telefonon arról számolt be, hogy a Malév MA-2226-os járatának indulását már eredetileg is az eredeti indulási időpontnál, hétfőn 18.20 óránál egy órával későbbre, 19.20 órára tették. A károsult utas szerint este 18.30 óra körül megjelent a Bella Tours képviselője a repülőtéren és azt mondta a várakozó utasoknak, hogy a cég csődöt jelentett.

A csoport hét éjszakát töltött volna Krétán. Haraszti Jenő három személyre mintegy 250 ezer forintot fizetett az útért, amelybe az apartman és a repülőút árát számolták bele.

A Bella Tours-nak  két budapesti és egy pilisszentiváni irodája van a cég internetes honlapja szerint.

Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke az MTI-nek elmondta: azok az utasok, akiket az utazási iroda már nem tudott kiutaztatni, de befizették a pénzt, már nem fognak tudni kiutazni, várhatóan azonban megkapják a befizetett összeget a cég biztosítójától utólag. Azokat pedig, akik még a nyaralásukat töltik külföldön, természetesen hazahozzák - tette hozzá.

Az elnök elmondta: ilyen esetben az utazási irodát hivatalból törlik. Ennek következtében a társaság vezetője a törlést követő 5 évben hasonló vezetői állást nem vállalhat.

(MTI) és nol

A bejegyzés trackback címe:

https://utazgato.blog.hu/api/trackback/id/tr80315957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása