Mi ez?

Egy naprakész, független online utazási magazin, blog, vagy valami hasonló. Ha van aktualitás, azzal foglalkozik, ha nincs, akkor csak utazgat a világban, szebbnél szebb helyeken. Válogat a nemzetközi anyagokból, az itthon megjelent irásokból, refletál rájuk, gyűjti azokat, és saját élményekről is beszámol.

Kattintós

Friss topikok

Tömény India

2007.11.03. 07:36 | Utazgató | Szólj hozzá!

Címkék: india

A szubkontinens legszínesebb és legizgalmasabb városa, Mumbai (a korábbi Bombay) sűrítve nyújtja mindazt, amit csak India kínálni tud: színkavalkádot és szegénységet, csodás látnivalókat és kultúrát.

M illiárdnyi lakosával India óriási, és benne tucatnyi várost érdemes megnézni, de Mumbait kár kihagyni, hisz a leginkább kozmopolita város már évszázadok óta köti össze az országot szinte az egész világgal. Bár Mumbai – ahová a száraz évszakban, november és február között érdemes menni – Maharashtra állam székhelye: saját történelemmel, stílussal és etnikai összetétellel rendelkezik.

Tömény India

Az egykori álmos, jelentéktelen halászfalu az európai hódítók közül először a portugálok kezére jutott – nekik köszönheti nevét, amely jó öblöt jelent –, akik hozományként adták tovább az értéktelennek tartott települést a briteknek. A várost 1668-ban a Brit Keleti-indiai Társaság vette használatba évi tíz fontos bérleti díjért, cserébe a szubkontinens legfontosabb kereskedelmi központját hozták létre, miután óriási munkával feltöltötték a jelenlegi Mumbai alapjául szolgáló hét kisebb sziget közti tengerszakaszt.

Ma a rohamosan fejlődő város az ország külkereskedelmének felét bonyolítja le, és a nemzeti össztermelés egyharmadát fedezi – ám a minimum 13 millióra becsült lakosság fele az utcán él. Mumbai az ellentétek városa, és ez nem puszta közhely. Miközben már felépült a város „kis Manhattanje”, teli felhőkarcolókkal, a mosást még mindig egy erre specializálódott kaszt végzi kézzel a teljes lakosságra – a dhobi ghat, vagyis a nagymosoda mellesleg fantasztikus látvány! Itt akár egymás után mehetsz európai katedrálisba, muszlim mecsetbe és hindu templomba, vagy éppen zsinagógába, ami azért kevés helyen adatik meg.

A repülőtérre megérkezve persze rögtön megcsapja orrunkat Ázsia minden illata – a jó és a rossz is egyformán töményen. Mumbaiban a jó szállás indiai mércével drága, és nem is mindig elérhető. Érdemes egy-két éjszakát előre lefoglalni, hogy aztán nyugodtan kereshess ízlésed szerinti szobát – a majd minden plafonon ott üldögélő gekkók pedig tényleg kedves és ártalmatlan jószágok. A közlekedés viszont olcsó, és méretéhez képest a város könnyen bejárható, a tájékozódás pedig egyszerű, hiszen Mumbai tulajdonképpen egy sziget, amelyet hidak kötnek össze a szárazfölddel. A legdélebbi városrész neve Colaba, itt található a legtöbb olcsó hotel és Mumbai két régi nevezetessége, a hajóval érkezőket egykor üdvözlő India Kapuja, a körülötte lévő parkban tevékenykedő kígyóbűvölőkkel és zsonglőrökkel, illetve a legendás Taj Mahal Hotel.

Forrás: nana.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://utazgato.blog.hu/api/trackback/id/tr5315984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása