Mi ez?

Egy naprakész, független online utazási magazin, blog, vagy valami hasonló. Ha van aktualitás, azzal foglalkozik, ha nincs, akkor csak utazgat a világban, szebbnél szebb helyeken. Válogat a nemzetközi anyagokból, az itthon megjelent irásokból, refletál rájuk, gyűjti azokat, és saját élményekről is beszámol.

Kattintós

Friss topikok

Az utazásokon is spórolunk

2007.09.25. 07:00 | Utazgató | Szólj hozzá!

Címkék: utazás

Érezhetőek a gazdasági megszorítások az idei foglalásokban, egyre többen keresik az olcsóbb helyeket. Ennek megfelelően nőtt a kereslet Bulgária és a belföldi utak iránt, ez utóbbiban nyilvánvaló szerepe van az üdülési csekknek, hiszen itthoni tartózkodásunk során gyakran fizetünk ezzel a formával. Népszerűek a lastminute-foglalások is, azonban érdemes figyelni, nehogy lemaradjunk a tervezett útról.

Az utazásokon is spórolunk

A külföldi desztinációk közül, akárcsak az elmúlt években, idén is a mediterrán országok, tehát Görögország, Horvátország, Spanyolország és Olaszország a legnépszerűbbek, de egyre inkább visszatér a kommunista időszak nagy kedvence, Bulgária is – derül ki azokból az adatokból, melyeket öt utazási iroda küldött a FigyelőNetnek. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ugyanoda jár a magyar nyaralni, hiszen azt szinte mindenhol kiemelték, hogy bár ugyanabba az országba utazunk, azon belül gyakran változtatunk helyet. Így amíg Görögországban évekkel ezelőtt egyértelműen Korfu és Rhodos volt a legnépszerűbb, addig mostanra új üdülőhelyeket fedeztünk fel: az idei év slágerei közé Mykonosz, Zakhintosz, Kefalonia tartozik.

Érdekes tendencia, hogy amíg régebben egy hosszú nyaralást tervezett a többség, addig mára inkább több, rövidebb utazást részesítik előnyben. A Vista Utazási Iroda tájékoztatása szerint például egyre népszerűbbek a mindössze három–négy napos városlátogatások, így sokan érdeklődnek a londoni, párizsi, római, vagy éppen barcelonai kikapcsolódás iránt is. A cég szerint ez annak is köszönhető, hogy megnőtt a látni vágyás az emberekben, nem elégszenek meg csak azzal, hogy két héten keresztül a tengerparton heverésznek.

Új célországok

Bulgária felkapottságát minden utazási iroda az alacsony áraknak tulajdonítja, hiszen a bolgár tengerparton még mindig megreggelizhetünk harmadmagunkkal nyolcszáz forintból, vagy éppen háromszázból vehetünk két liter sört. Ezekkel az árakkal nem sok más tengerpart tudja felvenni a versenyt, így nem csoda, hogy minden cég kiemelte a balkáni ország előretörését. A Neckermann Utazási Irodánál megemlítették, hogy Bulgária idei előretörésének leginkább Mallorca látta kárát, mivel véleményük szerint leginkább onnan szippantották el az utazni vágyókat.

Ugyancsak egyre népszerűbbek az afrikai utak, így mind többen utaznak Tunéziába, Marokkóba. Ez utóbbi országot a Budavár Tours a legbarátságosabb arab országnak titulálta, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy adataik szerint nagyon jó értékesítési mutatókkal bír. A Tunéziába utazók közül a Neckermann Utazási Iroda szerint egyre többen veszik igénybe az Iberostar szállodák különleges ajánlatát: Iberostar Dine Around, aminek még nincs pontos magyar megfelelője, de a szállodalánc azon szolgáltatását takarja, hogy a nyaralás ideje alatt nemcsak a szállást nyújtó hotel éttermében, kávézójában van lehetőség vacsorázni vagy kávézni, hanem más, megadott Iberostar szállodákban, illetve a Medinákban is. Így az egy hét alatt akár négy alkalommal is más helyeken fogyaszthatnak a vendégek, megismerve az egyes konyhák specialitásait.

First minute - last minute

Az augusztus a last minute hónapja, így ebben a hónapban mindig jelentősen megnő az utolsó pillanatban foglalók száma – állítja a Budavár Tours. Ebben az időszakban több lesz az internetes foglalás is, hiszen sokan a neten kísérik figyelemmel, hogy melyik nap, milyen ajánlatokkal kecsegtetnek az utazási irodák. Az online értékesítés egyébként egyre népszerűbb, évek óta kimutatható a növekvő tendencia.

A lastminute-ajánlatok először általában egy-két héttel az utazásunk megkezdése előtt jelennek meg, ilyenkor a még viszonylag szerénynek mondható ötszázalékos kedvezménnyel csábítanak, ám néha érdemes várni, mivel az utolsó héten a kedvezmény mértéke felmehet akár tíz-tizenöt százalékra is. Ennek a rendszernek a hátránya, hogy mivel az utolsó pillanatban lesznek lefoglalva a szobák, így a szállodák gyakran telítettek és a legrosszabb lakosztályt kapjuk, esetenként azt a bizonyos konyhára néző szobát...

Forrás: FN

A bejegyzés trackback címe:

https://utazgato.blog.hu/api/trackback/id/tr68315941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása