Mi ez?

Egy naprakész, független online utazási magazin, blog, vagy valami hasonló. Ha van aktualitás, azzal foglalkozik, ha nincs, akkor csak utazgat a világban, szebbnél szebb helyeken. Válogat a nemzetközi anyagokból, az itthon megjelent irásokból, refletál rájuk, gyűjti azokat, és saját élményekről is beszámol.

Kattintós

Friss topikok

Róma

2007.11.07. 07:10 | Utazgató | Szólj hozzá!

Címkék: olaszország

Rómában a hangulat utánozhatatlan. A Piazza Navona valamelyik kávézójában üldögélni az egyiptomi oszlop szomszédságában, miközben gyönyörködünk a szökőkútban, és a nap sugarai játszadoznak az üvegpoharakon – ez tényleg valami csoda.

Róma

Rómában nem egyszerű megfelelő szállást találni. Az igazán olcsó helyek nem túl igényesek, a drágábbak pedig a magyar pénztárcához képest elborzasztóak. Ráadásul az internetes foglalások visszaigazolását a derék olaszok nem mindig veszik komolyan...
Amit látni kell!

Bár a Colosseum az ókor egyik legfantasztikusabb alkotása, aki látta A gladiátor című filmet, annak az eredeti aréna lehet, hogy csalódás lesz. A porondot ugyanis a régészek teljesen felbontották, hogy látni lehessen az alatta meghúzódó folyosókat. Kívülről viszont impozáns a gladiátorjátékok egykori helyszíne.

Ókori séta

A Colosseumtól elindulva tegyünk sétát a Forum Romanum ókori oszlopai között. Az út végén egy izgalmas, hófehér alkotás áll. Ez II. Viktor Emmánuel emlékműve. Több művészettörténész is azt állítja, hogy ronda az épület, mert nem a városképhez illeszkedő vörös, hanem hófehér márványból készült.

Mámorító kapucsínó

A Piazza Navona talán a világ legszebb tere. Az ellipszis alakú teret gyönyörű paloták szegélyezik. Az ókorban szekérversenyeket rendeztek itt, aztán a reneszánsz idején gyönyörű épületeket emeltek. Az 1600-as években a paloták egy részét átépítették, a pápa utasítására barokk stílusban. Az igazán elképesztő azonban a csodás szökőkút a tér közepén. A turisták a szökőkút oldalához ülnek, a gyalogosok pedig békésen sétálgatnak a portékáikat kínáló kézművesek és festők között.

Róma

A Piazza Navonán kívül a fiatalok kedvenc helye a Pantheon előtti tér. A 2000 éves építmény belül üres, fotózni nincs mit, viszont a turisták és a helybeliek itt ismerkednek egymással. Ez már régóta így van, Michelangelo is ide járt szemlélődni...

A vízi látványosságok közül a legcsodálatosabb a Trevi-kút. A legenda szerint, ha háttal állva bedobunk egy pénzérmét a vízbe, akkor biztosan visszatérünk még Rómába. A szokásnak - állítólag - a legjobban egy helyi hajléktalan örült, aki évekig abból élt, hogy esténként kihalászta a bedobált pénzeket...

Állam az államban

Vagyis a Vatikán. A római Szent Péter állomásnál szálljunk le, és máris ott vagyunk az „ország” bejáratánál. Szent Péter halálának helyszínén Konstantin császár építtetett bazilikát. 326-ban szentelték fel a Szent Péter-székesegyházat. Később lerombolták, és Michelangelo közreműködésével újat építettek.

Róma

A hatalmas bazilikában akár hatvanezer ember is elfér. A legelképesztőbb azonban az épület előtti oszlopsor, Bernini alkotása. A tér közepén álló obeliszket ugyanakkor még Caligula császár hozatta Egyiptomból. A bazilikában a hívők Szent Péter szobrát csókkal illetik. Mindenki megnézi Michelangelo Pieta-szobrát, és Jézus keresztjének egy darabkáját. A Szent Péter-bazilika oldalánál lehet elsétálni a vatikáni múzeumig. Érdemes interneten helyet foglalnunk, mert mindig óriási a sor. Egymást követik a gyönyörűen díszített szobák, majd a legvégén a ráadás, a Sixtus kápolna, ennek mennyezetén láthatjátok Michelangelo gyönyörű freskóját. Forrás: nana.hu

Egy videó Róma nevezetességeiről:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://utazgato.blog.hu/api/trackback/id/tr43315989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása