Mi ez?

Egy naprakész, független online utazási magazin, blog, vagy valami hasonló. Ha van aktualitás, azzal foglalkozik, ha nincs, akkor csak utazgat a világban, szebbnél szebb helyeken. Válogat a nemzetközi anyagokból, az itthon megjelent irásokból, refletál rájuk, gyűjti azokat, és saját élményekről is beszámol.

Kattintós

Friss topikok

Karácsonyi vásárok Ausztriában és Németországban

2007.11.29. 08:25 | Utazgató | Szólj hozzá!

Címkék: ausztria németország karácsony

Krampuszfutás, mennyei műhely, karácsonyi kórusok, meseszép harangjátékok, adventi csillagok, kalácsvásár, adventi hajókázás, és a világ legnagyobb orgonájának játékát is hallatják a turisták Európa leghíresebb és legszebb karácsonyi vásárain.

Karácsonyi vásárok Ausztriában és Németországban

AUSZTRIA

"Advent a kastélyban", Gmünd

A Millstatter-tó közelében található kedvelt turistacélpont Gmünd, a művészváros. Bájos terei mind egy-egy szabadtéri galéria. A város érdekes installációival, különös előadásaival, szobraival, nyitott műhelyeivel, interaktív köztéri kiállítási tárgyaival akár egész napos programnak is betervezhető. A középkori művészvároskában, idén is különleges karácsonyi vásár várja a látogatókat a Lodron kastély udvarán és termeiben. Megnyitó: 2007. december 7-én 16.00 órakor lesz.

Csendes advent a tartományi székházban és karácsonyi vásár Klagenfurtban

A klagenfurti tartományi székházban, amely a tartományi főváros egyik legrégebbi és legszebb belső udvarával büszkélkedhet, egyedülálló koncertek várják a turistákat az öt adventi rendezvénynapon (november 30-án, december 1-én, 7-én, 8-án és 14-én). A meghitt hangulatról, és a feledhetetlen zenei élményekről Karintia legismertebb kórusai, többek között az Arnoldsteini határvidéki kórus, a Carinthia kórus és a Seltenheim énekkar gondoskodik. Az adventi időszak egyik legkedveltebb eseménye a nagy klagenfurti karácsonyi vásár a Dómtéren és a sétálóutcában. A kínálatban a kézi készítésű karácsonyfadíszektől,egészen a gőzölgő forralt borig minden megvásárolható. A világ minden tájáról érkeznek a turisták, hogy a fenyőágakkal és karácsonyi díszekkel ékesített vásári kunyhók között belefeledkezzenek a szokásos ünnepi készülődés hangulatába. A frissen sült karácsonyi sütemények és a mézes kalács csábító illata, a forralt bor és a tömjén édeskés illatfelhői, valamint a karácsonyi dallamok egyedülállóvá varázsolják a klagenfurti adventi vásárt.

Veldeni advent

A veldeni advent a négy adventi hétvégén évről-évre elvarázsolja a látogatókat. A Wörthi-tó partja angyaloktól és csillagoktól fénylik, minden péntek, szombat és vasárnap karácsonyi vásár, gyermekprogramok, puncs és sok-sok más érdekesség várja a látogatókat. Nyitva tartás: mind a négy adventi hétvégén péntektől vasárnapig, 11.00-től 20.00 óráig.

Karácsonyi vásárok Ausztriában és Németországban

30. Villachi Karácsonyi Vásár

Minden nap karácsonyi vásár a Szt. Jakab városi plébániatemplom körül. Nyitva tartás: minden nap 10.00-től 19.00 óráig, vasárnap 11.00-től 18.00 óráig.

Spittal-ikarácsonyi vásár a reneszánsz Porcia kastély előtti parkban

A karácsonyi vásár keretén belül minden hétvégén adventi koncerteket rendeznek, továbbá nyereményjátékok, gyermekprogramok gondoskodnak a kikapcsolódásról. Spittal rendezvény-naptárában a következő programok szerepelnek még: Porcia im Spittl énekkar (december 7-8.), Ambidravi koncert (december 1.), advent gyermekeknek a kastély zenetermében (december 11.), karácsonyi városnézés (december 23-án és 30-án) Sigrid Gausterrel (ingyenes), betlehemi játék a Molzbichl gyermekszínjátszó kör előadásában, a városi csarnokban (december 24-én 14.00 órától)

Krampuszfutás Villachban és Klagenfurtban

A látogatók közel 1000, Ausztriából és Németországból érkező krampuszmaszkot csodálhatnak meg, amelyek között akár több méter magas is akad. Kezdés: 18.00 óra a tartományi székház előtt, 22.00 órától krampusztánc a Vásárcsarnokban. Kezdés 18.00 órákor Villach főterén. Hasonló hagyományőrző rendezvény lesz 2007. december elsején Klagenfurtban is 18.00 órakor a Bahnhofstrasse-ban.

NÉMETORSZÁG

Hamburg

Most minden turista megismerheti Hamburg történelmi arcát, és az egykori Hanza-város emlékeit. Hamburg híres a csodálatos karácsonyi vásárokról, amelyeket a belváros számos terén rendeznek meg. A lenyűgöző Városháza előtt fekvő legszebb téren állnak a Roncalli Cirkusz által kialakított pavilonok, amelyekben cukrászok, játékkészítők, iparművészek és puncsfőzők kínálják portékájukat. A Bernhard Paul gyűjteményéből származó történelmi körhinták láttán nem csak a gyermekek szeme csillan fel. Hamburg tehát a Karácsony előtti időszakban is felejthetetlen élményeket kínál.

Sokan nem is tudják, hogy a hamburgiak egyik praktikus szolgáltatása, amit a turisták is szívesen igénybe vesznek, a karácsonyi csomagmegőrző. Forgalomból ideiglenesen kivont városi buszok parkolnak mindenfelé, és mint egy ruhatárban, biléta ellenében a karácsonyi vásárolgatók leadhatják súlyos csomagjaikat. A vásárlásokat évszaktól függetlenül a város szívében található Mönckeberg utcában intézhetjük, illetve a közeli és elegáns "Levantehaus" áruházban.

Nürnberg

Az Óváros főterén a "Jézuska" nyitja meg a világszerte ismert Nürnbergi Karácsonyi Vásárt. A vásáron igazi középkori hangulatot élhet át a látogató, amely elképzelhetetlen a mézeskalács, a nürnbergi sült kolbász, a pirított mandula és a forralt bor illata nélkül. A "Nürnbergi Gyermekkarácsony" helyszínén gőzhajtású körhinta és óriáskerék forog, gőzmozdonyos kisvasút pöfög. A két híres vásárt a "Jászol-út" köti össze. Érdemes megnézni az itt kiállított, a spanyoltól a frank-gótikusig stílusig készült számtalan jászolt.

Drezda

A Kalácsvásárt, Németország legrégibb karácsonyi vásárainak egyikét 1434 óta rendezik meg, s nevét a vásáron kelt tésztából készült fonott kalácsnak köszönheti. A rendezvény mára csak "Drezdai Karácsonyi Kalács" néven ismert. Az Advent második vasárnapja előtti szombaton hatalmas felvonulás tiszteleg e karácsonyi finomság előtt. Drezda és környéke hagyományos iparművészetének remekei, karácsonyi gúlák, füstölőtartó emberkék, festett fa gyertyatartók, cserépedények és herrenhuti adventi csillagok teszik teljessé a kínálatot.

Karácsonyi vásárok Ausztriában és Németországban

Köln

A város egyszerre hat szokatlan karácsonyi vásárt kínál: a Dóm körül a Régi, illetve az Új Piactéren megrendezett festői karácsonyi vásárokat, továbbá a Rudolf-téri mesevásárt, a Csokoládé múzeumnál a középkori karácsonyi vásárt, a Köln-Düsseldorfi Német Rajna-hajózási Társaság egyik hajóján pedig úszó karácsonyi vásárt. Érdemes szállást foglalni egy hosszú hétvégére, mert a számtalan pavilon, a különböző országokból származó nyalánkságok, a hangulatos karácsonyi koncertek és színpadi előadások, a jászol-út és az adventi hajókázás a Rajnán mind kihagyhatatlan élmény.

München

A Mária-téren tartják a hagyományos Müncheni Karácsonyi Vásárt, amelynek gyökerei a 14. századig nyúlnak vissza. Igen híres a jászolgyűjtemény, ahol Németország egyik legnagyobb jászolbemutatóját csodálhatják meg turisták. A Városháza erkélyén minden nap 17.30 órakor élőben csendül fel az alpesi karácsonyi muzsika. A karácsonyi vásárok kultúrtörténeti emlékeit is bemutató idegenvezetés során ingyen tudhatunk meg mindent a hagyományos sült almáról és karácsonyi süteményekről, miközben a gyermekek kedvükre barkácsolhatnak a "Mennyei műhelyben".

Passau

Az óváros és a három folyó torkolta, vagyis a Dreiflüsseck sokak szerint a legszebb része Passaunak, de a városi sétáinkból ne hagyjuk ki a Domplatzot, Residenzplatzot, és a Niederburg kolostort sem. Mivel a város nem túl nagy, ezeket akár egy délelőtt alatt is felfedezhetjük.

Az István-bazilika lenyűgöző háttere előtt várja a turistákat a karácsonyi vásár és Passauban igazán sokrétű a karácsonyi kulturális kínálat is. Felejthetetlen élmény például egy orgonakoncert a világ legnagyobb templomi orgonájával büszkélkedő dómban, amely az óváros legmagasabb pontján található. Nehéz barokk stukkói és meseszép freskói, mind olasz mesteremberek munkái, akik az 1662-es tűzvész után kezdtek a nagy munkába. A dómban található világhírű orgonának, 17 974 sípja, 233 regisztere, és négy harangjátéka van. Az óriás orgona öt egységét egyszerre is lehet működtetni, amely gigantikus látványt, és mindent elsöprő akusztikai élvezetet nyújt.

A dómban külön idegenvezetést is igényelhetünk, akár magyar nyelven is. (Felnőtteknek 1, 50 gyerekeknek 0, 75 euró.) Az orgonakoncerteket minden csütörtök este fél nyolckor rendezik, mindössze 5 euróért.

Forrás: [origo]

A bejegyzés trackback címe:

https://utazgato.blog.hu/api/trackback/id/tr11316007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása